Poniższe informacje pobrałam ze strony www.lycolife.pl
"Naukowcy skłaniają się do tego, że likopen doprowadza komórki nowotworowe do zniszczenia. Zdrowe komórki komunikują się ze sobą za pośrednictwem specjalnych struktur w błonie komórkowej. Kiedy wykryją w jednej z nich nieprawidłowości zmuszają ją do samozniszczenia w drodze apoptozy. Komórki nowotworowe tracą takie połączenia i nie są wrażliwe na podobne sygnały, toteż namnażają się bez ograniczeń. Według najnowszych ustaleń likopen odbudowuje połączenia międzykomórkowe uruchamiając odpowiednie geny. Dzięki temu zdrowe komórki są w stanie wysyłać do nich sygnały, powodujące ich zniszczenie.
Likopen zapobiega chorobom nowotworowym oddając swoje elektrony wolnym rodnikom i neutralizując je, zanim uszkodzą komórki ciała. Wolne rodniki to cząsteczki, które mają przynajmniej jeden niesparowany elektron. Likopen, będąc donorem elektronu, może neutralizować wolne rodniki. Trwają badania nad opracowaniem metod, aby w jak największym stopniu wykorzystać dobroczynne działanie likopenu. Badania serca i pomiary zawartości likopenu w tkance tłuszczowej wykonane u 1374 mężczyznach pokazały, że może on obniżyć ryzyko ataku serca aż o 50%.
Likopen występuje obficie w pomidorach oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity oraz owoce dzikiej róży). Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny przez człowieka w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą (ketchup, sos pomidorowy, itp.).
Spożycie produktów bogatych w likopen obniża ryzyko zachorowania na raka. Najnowsze badania (Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, BioInfoBank Institute, AdvaChemLab, Molecular Research Center) pokazały, że likopen w stężeniu 1-4 µM, obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty, płuc, piersi, nowotwory układu pokarmowego oraz białaczkę, w stężeniu dziesięć razy wyższym, także raka wątroby i jajnika. Likopen przyczunia się do zmniejszenia częstość przekształcania komórek zdrowych w nowotworowe, a przy odpowiednio wysokim stężeniu (20-60 µM) hamuje proliferację komórek nowotworowych i zapoczątkowuje ich apoptozę. W ten sposób zapobiega rozwojowi choroby, spowalnia jej postęp, a w niektórych przypadkach powoduje remisję guza. Podobny wpływ likopenu zaobserwowano również w stosunku do komórek wątroby. Likopen hamuje również podziały komórek linii raka wątroby, jelita, ostrej białaczki szpikowej, białaczki erytoblastycznej, chłoniaka Burkitta."
Zatem spożywajmy dużo pomidorów, przecierów, soków pomidorowych z myślą o naszym zdrowiu.
Jeżeli chodzi o zwiększoną dawkę likopenu to można zakupić, niestety w niewielu miejscach - sok likopenowy "Lyco life". Sok jest gęsty i owocowo - pomidorowy. nie wiem dlaczego prezes firmy Cinna nie potrafi wyjść na rynek z tym produktem.
Być może cena zniechęca bo buteleczka kosztuje około 6 zł. Sok w smaku jest bardzo dobry, ja mam o tyle dobrą sytuację, że produkcja odbywa się w moim mieście :)
Kasiu,a gdzie kupiłaś ten soczek?
OdpowiedzUsuńCzasami zamawiają u mnie w pracy, ale można go dostać w sklepie na Odnowiciela, gdzie mają zdrową żywność i warzywa i owoce
UsuńDzięki za odpowiedź :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńWpiszę się tutaj ,chociaż nie będzie to komentarz do powyższego posta.
Chciałabym Ci gorąco podziękować za cudny świąteczny prezencik,aż trudno napisać jak ogromna sprawił mi radość.
W imieniu swoim jak i całej mojej rodzinki chciałam Tobie i Twoim najbliższym życzyć Zdrowych,Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
Pozdrawiam Baśka:)