wtorek, 4 grudnia 2012

Dzisiaj medycznie - dobroczynne działanie likopenu

Dzisiaj chciałam wam podać trochę informacji o likopenie, substancji, która chroni w dużym stopniu przed nowotworami.
Poniższe informacje pobrałam ze strony www.lycolife.pl


"Naukowcy skłaniają się do tego, że likopen doprowadza komórki nowotworowe do zniszczenia. Zdrowe komórki komunikują się ze sobą za pośrednictwem specjalnych struktur w błonie komórkowej. Kiedy wykryją w jednej z nich nieprawidłowości zmuszają ją do samozniszczenia w drodze apoptozy. Komórki nowotworowe tracą takie połączenia i nie są wrażliwe na podobne sygnały, toteż namnażają się bez ograniczeń. Według najnowszych ustaleń likopen odbudowuje połączenia międzykomórkowe uruchamiając odpowiednie geny. Dzięki temu zdrowe komórki są w stanie wysyłać do nich sygnały, powodujące ich zniszczenie.
Likopen zapobiega chorobom nowotworowym oddając swoje elektrony wolnym rodnikom i neutralizując je, zanim uszkodzą komórki ciała. Wolne rodniki to cząsteczki, które mają przynajmniej jeden niesparowany elektron. Likopen, będąc donorem elektronu, może neutralizować wolne rodniki. Trwają badania nad opracowaniem metod, aby w jak największym stopniu wykorzystać dobroczynne działanie likopenu. Badania serca i pomiary zawartości likopenu w tkance tłuszczowej wykonane u 1374 mężczyznach pokazały, że może on obniżyć ryzyko ataku serca aż o 50%.
Likopen występuje obficie w pomidorach oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity oraz owoce dzikiej róży). Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny przez człowieka w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą (ketchup, sos pomidorowy, itp.). 
Spożycie produktów bogatych w likopen obniża ryzyko zachorowania na raka. Najnowsze badania (Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, BioInfoBank Institute, AdvaChemLab, Molecular Research Center) pokazały, że likopen w stężeniu 1-4 µM, obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty, płuc, piersi, nowotwory układu pokarmowego oraz białaczkę, w stężeniu dziesięć razy wyższym, także raka wątroby i jajnika. Likopen przyczunia się do zmniejszenia częstość przekształcania komórek zdrowych w nowotworowe, a przy odpowiednio wysokim stężeniu (20-60 µM) hamuje proliferację komórek nowotworowych i zapoczątkowuje ich apoptozę. W ten sposób zapobiega rozwojowi choroby, spowalnia jej postęp, a w niektórych przypadkach powoduje remisję guza. Podobny wpływ likopenu zaobserwowano również w stosunku do komórek wątroby. Likopen hamuje również podziały komórek linii raka wątroby, jelita, ostrej białaczki szpikowej, białaczki erytoblastycznej, chłoniaka Burkitta."
Zatem spożywajmy dużo pomidorów, przecierów, soków pomidorowych z myślą o naszym zdrowiu.
Jeżeli chodzi o zwiększoną dawkę likopenu to można zakupić, niestety w niewielu miejscach - sok likopenowy "Lyco life". Sok jest gęsty i owocowo - pomidorowy. nie wiem dlaczego prezes firmy Cinna nie potrafi wyjść na rynek z tym produktem. 

Być może cena zniechęca bo buteleczka kosztuje około 6 zł. Sok w smaku jest bardzo dobry, ja mam o tyle dobrą sytuację, że produkcja odbywa się w moim mieście :)

4 komentarze:

  1. Kasiu,a gdzie kupiłaś ten soczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami zamawiają u mnie w pracy, ale można go dostać w sklepie na Odnowiciela, gdzie mają zdrową żywność i warzywa i owoce

      Usuń
  2. Dzięki za odpowiedź :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj!
    Wpiszę się tutaj ,chociaż nie będzie to komentarz do powyższego posta.
    Chciałabym Ci gorąco podziękować za cudny świąteczny prezencik,aż trudno napisać jak ogromna sprawił mi radość.
    W imieniu swoim jak i całej mojej rodzinki chciałam Tobie i Twoim najbliższym życzyć Zdrowych,Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.
    Pozdrawiam Baśka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :)